L’ACTUALITAT, MÉS ACCESSIBLE

VISITA 'http://www.telenoticies.com/' [© Televisió de Catalunya, S.A. i CCRTV Interactiva, S.A.]

REPORTATGE

El web d’informació de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) http://www.telenoticies.com/ posa a l’abast d’un clic de l’usuari les darreres notícies de l’actualitat
La naturalesa del format i la contínua actualització de continguts suposen una important retallada de distàncies entre els serveis informatius dels mitjans audiovisuals i els de la ràdio
La informació, a un clic

El lloc d’internet dels serveis informatius de Televisió de Catalunya funciona com una plataforma multimèdia destinada a la difusió d’informació que aprofita la versatilitat del format web per servir a l’usuari continguts contínuament actualitzats. El visitant té la possibilitat de navegar de la mateixa manera que ho faria en el web d’un diari, però també d’accedir a enregistraments de vídeo i d’àudio extrets dels diferents espais dels serveis informatius de TVC.

La pàgina inicial obre amb un cibertira -que serveix d’enllaç al punt de partida quan s’ha iniciat la navegació- amb el disseny clàssic del Telenotícies, que identifica el lloc d’internet amb el programa. Tanquen la capçalera els accessos ràpids principals als vídeos breus -oferts com a arxius Windows Media– del sumari i principals reportatges de les darreres emissions del Telenotícies, l’obertura de La nit al dia i la de l’Info-K (l’informatiu juvenil del K-3) i una línia amb la data i els principals i més recents titulars.

La resta de la pàgina d’inici o Portada es divideix en franges verticals: A l’esquerra, un menú d’accés ràpid condueix a les diferents àrees del web l’usuari-espectador; estructurades com ho estan les d’un periòdic (Internacional, Política, Comarques, Societat, Cultura, Ciència i Tecnologia, Comunicació, Esports, Opinió, El Temps), però que compta amb un afegit multimèdia (Vídeos, Àudios); un hipervincle que engloba un seguit de reportatges rellevants més enllà de la data en la que van ser emesos i/o publicats (Especials) i d’un apartat que persegueix la interactivitat i potencia la intervenció del públic (Fòrums, Usuaris). Hi trobem també un àgil cercador de notícies, així com un calendari que permet trobar-ne de dies anteriors del mes en curs, l’accés a reportatges eminentment estadístics en pop up i a diferents serveis.

Les dues columnes centrals de la pàgina d’inici estan dedicades a les informacions recents més importants. La columna major, a l’esquerra, pren la forma d’un sumari, on les notícies són mínimament desenvolupades; les clouen uns links a Notícies relacionades i Informacions complementàries, molt útils per a efectuar el seguiment de les informacions. A la dreta d’aquesta columna, una de més petita compila la resta de titulars, que -com en el cas del sumari- per ells mateixos serveixen d’enllaç a una altra pàgina on es pot llegir la notícia completa.

A la franja dreta de la pàgina hi trobem un espai d’enquesta als usuaris, l’accés a informacions comarcals i vincles a les notícies de les diferents terres dels Països Catalans, l’enllaç a l’apartat d’opinió -se’ns mostra el títol de l’article i el nom del signant-, un petit quadre amb informacions meteorològiques esquemàtiques de les quatre capitals de província del Principat (que condueix l’usuari a la pàgina d’El Temps), i un seguit d’enllaços a d’altres webs (la de la ponència parlamentària per al nou Estatut d’Autonomia, la del canal 3/24, la del servei d’esports i la de l’Agència Catalana de Notícies). També se’ns ofereix la possibilitat de conèixer les pàgines d’altres programes dels serveis informatius de TVC, mitjançant els enllaços als webs de 30 Minuts, 60 Minuts, Àgora, Els matins a TV3, El medi ambient, Info-K, i Parlament.

Revolució digital i competència per als mitjans d’informació tradicional

El lloc d’internet dels informatius de Televisió de Catalunya és un servei accessible d’ús força instintiu, amb uns continguts ben estructurats i de factura gairebé impecable. Com que es manipula un volum d’informació ingent, pot haver-hi llacunes, i no és difícil que l’usuari es trobi que cerca quelcom que no hi ha manera de trobar al web, sobretot si espera accedir a continguts audiovisuals informatius pretèrits digitalitzats; però aquesta lògica mancança està ben resolta mercès al servei de còpies de TVC, al qual hom pot dirigir-se per tal d’aconseguir l’enregistrament d’un determinat reportatge emès a l’espai 60 minuts, per exemple.

La contínua actualització del lloc serveix per a dur els mitjans audiovisuals, tradicionalment més lents, a competir amb la immediatesa de la ràdio. Dir que l’aparició d’internet ha suposat una revolució comunicativa és, avui dia, assenyalar un fet obvi. Si bé premsa, ràdio i televisió han coexistit fins fa poc, jugant papers similars però alhora específics, ara ens trobem que hi ha quelcom que integra totes aquestes facetes comunicatives en un sol suport, al qual ja no és necessari accedir des d’un ordinador personal; n’hi ha prou amb un PDA o amb un telèfon mòbil per estar informat des de gairebé qualsevol lloc del món. Per descomptat, la xarxa de xarxes i els mitjans tradicionals continuaran convivint durant molt de temps, però el web http://www.telenoticies.com és una bona mostra de com premsa, ràdio i televisió poden ser integrats en una sola plataforma al servei de la informació.

Joan-Albert Ros

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: